Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Справедлива цена срещу качество цели водната реформа в България

Ивайло Касчиев в Бизнес старт, 14.02.2017

Ивайло Касчиев, ръководител дирекция "Водоснабдяване" в Комисията за енергияно и водно регулиране (КЕВР). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Касчиев, ръководител дирекция "Водоснабдяване" в Комисията за енергияно и водно регулиране (КЕВР). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доста дружества поискаха необосновано нарастване на разходи по различни пера или занижени инвестиции, които не отговарят на нуждата от подобряване на качеството, а целта на реформата е именно такава. До сега усвояването на европейски средства не води до подобряване на качеството. Целта е с общи усилия да се подобри картината. От 28 области в България, може да се каже, че в 15 области реформата приключва. Ситуацията във ВиК сектора кардинално се променя. До момента ВиК операторът бе практически несменяем. Той бе собственик на активите.​ Това каза Ивайло Касчиев, ръководител дирекция "Водоснабдяване" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Той коментира хода на реформата във водния сектор в сравнение с енергийната реформа. 

"Промените в Закона за водите бяха приети още през 2009 и предвиждаха ВиК системите и съоръженията да станат публична собственост, да се извадят от капитала на държавните и общински дружества, да се създадат нови субекти - асоциации по ВиК, които включват областните управители и кметовете от всички общини от територията на един ВиК оператор. Тези нови субекти имат много големи правомощия по отношение на публичните ВиК активи, тъй като те като собственици трябва да разработват програми за развитие. Трябва да изберат и ВиК оператор, който да стопанисва тези активи. Ако не си изпълнява договора, ВиК операторът може да бъде сменен".

В сектор ВиК не се прилага лицензионен режим, какъвто КЕВР прилага в останалите сектори, които регулира, припомни гостът. "До 2013 тези промени не бяха изпълнени от правителството, а за безвъзмездните средства, които сега отпуска ЕК се казва, че ще бъдат "пари срещу реформи". Секторът трябва да се реформира, ако иска да получи тези над 2 млрд. лв. по ОП Околна среда".

"Реформата започна и от тази година предстои стартиране на новите бизнес планове на операторите при вече изцяло нови условия, като част от тази реформа и ние, като регулатор не можеше да не променим своите инструменти за работа. Бяха изготвени изцяло нови наредби за регулиране, както и документи за прилагане. Проведохме и много обучения на ВиК операторите. Взехме практиките на Британския и Португалския регулатор". 

Успява ли България да се справи с реформите от гледна точка на времето? Успява ли КЕВР да балансира интересите на потребителите и на ВиК операторите? До къде е стигнала реформата в различните региони? Има ли опасност реформата да остане само на думи и документи? Успяват ли да се изплащат инвестициите във ВиК сектора на фона на икономическата среда в България? Как се формира цената на водата за крайния потребител? 

 Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт