Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българската металургия в подем

Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия, Бизнес старт, 14.02.2017

Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Периодът след световната финансова криза беше много труден за металургията. Много предприятия по света и в региона фалираха, но българските останаха конкурентоспособни благодарение на значителните инвестиции в размер на над 2 млрд евро.през последните 20 години. Това обяви Антон Петров, председател на Българската асоциация на металургичната индустрия, в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Металургията е водещ отрасъл в българската икономика, който заема 5% от БВП. 85% от производството е насочено за износ. Именно заради това годината за индустрията ще премине под знака на развитията в световната икономика, като Петров изрази очаквания, че това може да е първата светла година след кризата от 2009. 

"ЕС разбра, че трябва да има по-големи протекции за вътрешното производство. Новите антидъмпингови мерки срещу Китай са добър знак, но трябваше да се осъществят преди години", допълни Петров. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт