Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Активите на АЕЦ Белене трябва да се обособят в отделна компания

Енергийните експерти доц. Валентин Колев и Еленко Божков, Бизнес старт, 14.02.2017

Енергийните експерти доц. Валентин Колев (вляво) и Еленко Божков (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Енергийните експерти доц. Валентин Колев (вляво) и Еленко Божков (вдясно). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Активите, свързани с АЕЦ "Белене", трябва да излязат от НЕК и да се обособят в отделна компания, защото по този начин ще представляват по-голям интерес за инвеститорите. Това обяви енергийният експерт доц. Валентин Колев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни и, че по този начин НЕК ще бъде освободена от сериозно бреме. 

По думите му трябва да се изясни колко години ще продължи експлоатационният срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и, ако той е 10 години, трябва незабавно да се мисли за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене". Колев припомни и, че трябва да бъдат отчетени регулациите на европейско ниво и предложенията за въвеждане на квоти за емисии.

"По принцип имаме нужда от нови мощности, но всичко зависи от това как ще се развива икономиката, как ще се развива и изгражда регионалният пазар и какви ще са производствените мощности в съседните държави", заяви от своя страна енергийният експерт Еленко Божков. 

Според него от гледна точка на икономиката е много по-изгодно да се строи на съществуващата площадка в Белене, което ще даде възможност и за осезаемо участие на българската държава в този проект.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт