Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

91% от българските стартъпи са ориентирани към външни пазари

Основателят на MOVE.BG Саша Безуханова, Бизнес старт, 13.02.2017

Основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едва 21% от всички предприятия у нас имат експортен потенциал. Предвид факта, че българският пазар е доста ограничена територия, стартиращите компании се изправят срещу този проблем, като 91% от тях имат или подготвят продукти, с които таргетират външните пазари. Това обяви основателят на MOVE.BG Саша Безуханова в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи също, че 26% от стартъпите имат свои регистрирани марки и патенти, което означава, че добавената стойност остава в рамките на българската икономика. 

Според Безуханова младите компании не получават достатъчно подкрепа от държавата и тя посочи, че в много други страни стартъпите са освободени от някои данъци и получават допълнителни преференции.

По думите й образователните програми в България не са достатъчно качествени, за да удовлетворят потребностите на световния пазар. Ето защо много от младите компании сами обучават своите кадри или се учат едни от други във взаимно-спомагателна среда. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт