Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2,8% е реалният ръст на кредитите в България

Петър Андронов в Бизнес старт, 13.02.2017

Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съществува реален ръст на кредитирането в България, както в сегмента на бизнес кредитите, така и за домакинства, и този ръст е приблизително 2,8%. Това каза Петър Андронов, главен изп. директор на СиБанк и председател на УС на Асоциацията на банките в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. ​Андронов прогнозира ръст на кредитите през 2017 в размер на "3%-4%-5%".  

"Това, което всички мислят, че се случва, е че кредитите не растат и статистиката на Централната банка на пръв поглед го потвърждава. Това, което не се вижда, е че по повод проверката на активите, банките изчистиха много от лошите си кредити. Буквално ги отписаха от портфейлите си и сумата, която приблизително може да се установи е около 1,3 млрд. лв. Толкова кредити банките провизираха, покриха се резерви и махнаха, простичко казано от активите си.Това изчистване на кредити на практика маскира факта, че все пак има ръст и той е около 3%, приблизително колкото е ръстът на БВП". 

Този ръст е и в двата сегмента - и в бизнес кредитите, и за домакинства ръстът е приблизително 2,8%, категоричен бе гостът.

По думите на Андронов в България отново се наблюдава концентриране на депозитите, като "това е елементарна оперативна ефективност - хората търсят по-лесен начин да управляват парите си". 

Всяка година има ръст на новите милионери, добави председателят на банковата асоциация. "Не трябва да се обръща чак толкова голямо внимание на този феномен, защото той се вижда не само в България. Навсякъде по света има такива тенденции - просто доходите се концентрират в много по-малък брой хора". 

"Няма толкова големи възможности за пряко инвестиране в икономиката. Най-прекия начин за инвестиране в икономиката в една нормална среда е борсата, а тя дава много ограничени възможности на този етап, а останалите възможности, като ДЦК, в България не са толкова достъпни". 

Това, което виждаме през последните години е отново ръст на инвестициите в имоти, каза още събеседникът. "Не е това, което виждаме от преди кризата, но има ръст". 

Каква е алтернативата, която се предлага от взаимните фондове? Кога са били забелязани първите признаци на възраждането на интереса към кредитиране на българския пазар? С колко кризата в КТБ забави процесите? Очаква ли се засилен ръст на кредитирането през 2017 и защо? Как ще се движат лихвите по  кредитите и депозитите? Каква е приликата между лихвите и сезоните?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт