Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турция и САЩ - противоречия и пресечни точки

Мехмед Юмер, журналист, Бизнес старт, 09.02.2017

Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Юмер, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли икономически тероризъм в Турция? На какъв поход срещу безработицата тръгва президентът Ердоган и кои ще бъдат основните фактори за развитие на южната ни съседка през 2017? На тези и други въпроси отговаря журналистът Мехмед Юмер в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова. 

В проведения телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и турския президент Ердоган става ясно, че последният е настоявал за ключова подкрепа на САЩ във връзка с операцията, която Турция предприе срещу сирийските кюрди, както и за връщането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, коментира журналистът. 

Турската държава не дава гаранции за сигурност на инвеститорите, в резултат на което те се оттеглят, подчерта Юмер. Индустриалното производство на Турция спада с около 2% към декември 2016 спрямо 2015. Наблюдават се и тревожни сигнали, свързани с намаляването на ликвидността на банките с оглед на понижения кредитен рейтинг на страната, отбеляза той. 

По думите на журналиста Турция се оказа много непредвидим съюзник на САЩ в региона, след като турските ръководители направиха остър завой към евразийството и сближаването с Русия. "Предстои да видим как ще се развият с двустранните отношения с новата администрация на САЩ", посочи той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт