Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо България е сред най-токсичните държави в света

Мария Малцева, гл. редактор на greentech.bg, и Ангел Буров от ИК София - Зелена столица, Бизнес старт, 08.02.2017

Мария Малцева, гл. редактор на greentech.bg, и Ангел Буров от ИК София - Зелена столица. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Малцева, гл. редактор на greentech.bg, и Ангел Буров от ИК София - Зелена столица. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Защо дишаме най-мръсния въздух в Европа и как да бъде решен този проблем? Темата коментираха главният редактор на greentech.bg Мария Малцева и Ангел Буров от ИК "София - Зелена столица" в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова. 

Вглеждайки се в документите, свързани с разработването на екологични програми за столицата и страната като цяло, прави впечатление отсъствието на ясни цели, дефинирани с ясно измерими резултати, подчерта Малцева. 

Проучване на ИК "София - Зелена столица" показва, че индикаторите за въздействие, които се използват във връзка с някои от основните планове, са силно пренебрегнати или доста неадекватно разписани, обясни от своя страна Ангел Буров. 

Какъв опит можем да почерпим от западноевропейските столици? По думите на Малцева западноевропейските градове работят по цялостни и дългосрочни програми за намаляване на замърсяването на въздуха, но междувременно приемат текущи, временни мерки. "Докато Париж спираше коли по четни и нечетни номера в различните дни, се работеше по програма, която сега започва да се задейства - т. нар. еко винетки", даде пример тя.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт