Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата икономика: търсене, предлагане и споделяне

Мирослав Михайлов от CarAmigo и Богомил Николов от Асоциация Активни потребители, Бизнес старт, 08.02.2017

Мирослав Михайлов от CarAmigo и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Михайлов от CarAmigo и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може ли споделената икономика да бъде основа за развитие и подобряване на конкурентоспособността на българската икономика? Темата коментираха Мирослав Михайлов от CarAmigo и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

Споделената икономика е въпрос на финансова култура, смята Михайлов. Ресурсът, който може да бъде спестен с икономика на споделянето може да бъде инвестиран, така че хората да увеличат разполагаемия си доход. Отношението на управляващите към споделената икономика показва отношението към цялата икономика, което рефлектира върху желанието на инвеститорите да предпочетат България, отбеляза Николов. 

Българите са склонни да споделят автомобила си. Темповете, с които се движи регистрацията на автомобили в България е два пъти по-бърза отколкото в Белгия и Португалия, коментира още Михайлов.

Според Богомил Николов трябва да се помисли в две насоки - за правата на потребителите, честната конкуренция и справедливото данъчно облагане. По думите му трябва да бъдат отчетени внимателно спецификите на този вид нова дейност в законодателството, но да не се забранява конкурентна и полезна услуга, визирайки казуса с Uber. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт