Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какъв е приносът на емигрантите за българската икономика

Проф. Искра Белева от БАН, Бизнес старт, 08.02.2017

Проф. Искра Белева от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Искра Белева от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преводите на емигранти от чужбина се явяват съществен източник за подкрепа на потреблението и растежа на икономиката. Това обяви проф. Искра Белева от БАН в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че до 2015 общият паричен поток преводи от чужбина и компенсация на наетите е около 1,6 млрд евро, който след това започва да намалява. До 11-ия месец на 2016 сумата достига около 1,4 млрд евро. Белева обаче уточни, че когато се включат трансферите, които се правят чрез бюра за бързи преводи, и парите на ръка, които се носят в страната, общата сума става много по-голяма. 

По думите й част от намалението на средства от емигранти у нас се дължи на факта, че все повече от тях изтеглят целите си семейства в чужбина и се установяват трайно там. Повечето от хората, които имат нагласа да се върнат, планират това да стане едва когато се пенсионират. 

През 2001-2002 повечето емигранти са влагали парите си в развитие на бизнес в страната, докато в годините след това основната част отива за здравни услуги, текущо потребление и обучение.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт