Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са изводите от стрес тестовете на застрахователите

Стефан Софиянски, изпълнителен директор на Euroamerican, Бизнес старт, 06.02.2017

Стефан Софиянски, изпълнителен директор на Euroamerican. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Софиянски, изпълнителен директор на Euroamerican. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете на застрахователите показаха, че българският застрахователен пазар е стабилен. Това каза изпълнителният директор на Euroamerican Стефан Софиянски в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му покритието на капиталовото изискване за платежоспособност е 147%, а минималното капиталово изискване - 333%. За животозастрахователните компании тези съотношения са съответно 235% и 238%. 

Единствено 13 дружества към референтната дата 30 юни са имали недостиг, от които 7 вече са предприели мерки, коментира експертът. "Недостигът за пазара е в размер на 17 млн. от гледна точка на капиталовото изискване за платежоспособност и 22 млн. - за минималното капиталово изискване", обясни той.

Софиянски посочи още, че дружествата, които имат проблеми, държат под 1,45% от застрахователния пазар. Според него капиталовите изисквания ще бъдат покрити, но дори и да претърпят обратното развитие, те няма да се отразят на състоянието на целия застрахователен пазар. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт