Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сценариите за бъдещето на Украйна

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи, Светът е бизнес, 02.02.2017

Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са насоките за развитие на Украйна в светлината на засилването на напрежението в сепаратистките източни райони на страната и думите на президента Порошенко за предстоящ референдум за членство в НАТО коментира украинският посланик в София Микола Балтажи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Порошенко (чрез думите му в подкрепа на членството на страната в НАТО – бел.ред) изрази реалните настроения в украинското общество. След като Руската федерация смачка Будапещенския мемурандум и брутално наруши международното право с окупацията на Крим и войната в Донбас Украйна практически остана незащитена. Хората търсят защита и сигурност и това е нормално“, заяви Балтажи.

„САЩ са изключително важен стратегически партньор и са гарант на териториалната цялост и на реформите в Украйна. Убедени сме, че новата американска администрация ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Украйна и да осъжда и извършва натиск над Руската федерация да се върне в лоното на международното право“, убеден е дипломатът. Според него санкциите срещу Русия трябва да останат. На първо място, защото противно на критиките наистина действат, и второ, защото при евентуалната им отмяна ще бъдат окуражени привържениците на военния подход.

Според Балтажи украинското правителство успява да се справи успешно с икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната, въпреки огромните разходи за отбрана – около 5% от БВП.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт