Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли икономическа война между САЩ и ЕС

Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН, Бизнес старт, 02.02.2017

Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основните рискове за Европа си остават свързани с кризисното положение на южноевропейските страни. В Европа не могат да се намерят механизми, чрез които да се подсили единството като икономически и политически фактор. Това коментира проф. Митко Димитров от Института за икономически изследвания към БАН в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова. 

Ще станем ли свидетели на икономическа война между САЩ и ЕС? По думите на проф. Димитров подобен сценарий е малко вероятен, но се забеляза известна "ревност от страна на САЩ, свързана с притесненията да не би еврото да се превърне във валута, която да измести долара". 

Развитите икономики се движат с темп на растеж от 1,9%-2% и следва да разчитат на науката и новите технологии като основен фактор за развитие, коментира още той. България все още има неизползвани ресурси и неефективно използвани такива. Решаването на тези въпроси ще даде икономически тласък в краткосрочен план, след което вече страната може да разчита на наука и изследване, смята икономистът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт