Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко ще ни струва машинното гласуване

Стоил Стоилов от ГИСДИ, Бизнес старт, 02.02.2017

Стоил Стоилов от ГИСДИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стоил Стоилов от ГИСДИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Машинното гласуване е една сравнително скъпа инвестиция. Изчисленията показват, че в някои малки населени места цената на един глас може да достигне два пъти по-висока стойност от минималната пенсия за страната. Това коментира Стоил Стоилов от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ) в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев.  

По думите му всички 500 машини, които бяха използвани в изборния процес, бяха насочени в сравнително големи изборни секции. 

"В едно и също училище в Бургас в 4 изборни секции с над 500 избиратели е имало 4 машини. В едната секция е постигнат резултат на машинно гласуване 255 машинни гласа от общо 352 гласували, а в секция номер 4 - 13 гласа от общо 316  гласували. Зад всяка една машина - инвестиция за 1860 лв., трябва да стои съответния мотивиран човешки фактор и разяснителна кампания, за да може този ресурс да бъде оптимално използван", сподели той. 

Средният брой избиратели, които са гласували с машина, е 32% или средно 106 човека, посочи още Стоилов. "При такава интензивност на употреба на този ресурс цената на един глас е 17,41 лв.", подчерта той. 

Според него разширяването и използване на повече машини при гласуването трябва да бъде концентрирано в големите избирателни секции, предимно в големите градове и това да бъде разяснено с една ефективна и мотивираща кампания както към гласоподавателите, така и към секционните избирателни комисии. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт