Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Заплаха ли е Тръмп за глобализацията

Д-р Спас Ташев от БАН и Маргарита Илиева от БХК, Бизнес старт, 01.02.2017

Д-р Спас Ташев от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Спас Ташев от БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Eкипът на Тръмп не е подготвен добре за цялата сложност на въпросите, по които бяха издадени укази. Това бе и една от причините той да поиска срок от около 100 дни и да даде инструкции на държавните органи да се произнесат по отношение на водените политики. Възможно е част от политиката да бъде променена след тези 100 дни. Това коментира д-р Спас Ташев от БАН в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му политиката на Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико не е прецедент, тъй като още президентът Буш е издал такава заповед през 2006. Освен това подобна практика има в редица други държави по света, например в Израел.

Ташев допълни, че най-голямата заплаха е в Европа, която вече започна да се фрагментира в противоречие с принципа за свободно движение на хора.

"Европейските лидери усещат необходимостта от индивидуално спасяване и залагайки на него, погазиха този общ европейски принцип вместо да създадат една силна Европа, която се охранява външно, но запазва своя комфорт за европейските граждани", подчерта експертът.

"Светът се променя в тревожна посока и тенденциите, които Тръмп ще засили, са във вреда на цялото човечество. Както Меркел обяви ясно, указът му за миграцията е нарушение на международното право що се отнася до търсещите убежище. Още повече, че настъпи разрез със самата американска конституция", коментира от своя страна Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет

Тя прогнозира,че милионите, които протестират срещу Доналд Тръмп в САЩ и навсякъде по света тепърва ще се активизират и тепърва ще се разгарят правни битки. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт