Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Велев: Очакваме от служебния кабинет да подобри социалния диалог

Васил Велев, председател на АИКБ, Бизнес старт, 31.01.2017

Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Служебният кабинет има амбиция да възстанови социалния диалог и да го направи по-ефективен. Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му служебното правителство може да предприеме някои непопулярни мерки, въпросът е дали притежава смелост за подобни стъпки. 

"България е единствената страна в ЕС, която има т.нар. класове за прослужено време. Те са въведени с акт на Министерски съвет и могат да бъдат отменени. По отношение на административните пречки пред бизнеса също могат да се вземат много решения на това равнище", обясни той. "От години наред бизнесът настоява финансовите отчети да се внасят на едно място и оттам да се ползват от различните държавни институции", посочи Велев. 

Председателят на АИКБ коментира и отражението на увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) върху бизнеса. По думите му за някои икономически дейности като IT сектора, енергетиката, финансите, добивната индустрия увеличението на МРЗ не създава проблем, но за други сектори, като охрана и сигурност, текстил и облекло, поражда сериозни трудности, тъй като на практика минималната заплата се изравнява със средната. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт