Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На къде ще тръгне сложният казус Brexit

Аспарух Йорданов в Бизнес старт, 25.01.2017

Аспарух Йорданов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аспарух Йорданов, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Абсурдно е да има друг референдум, но много от гласувалите всъщност не знаеха за какво гласуват и още на следващия ден си промениха мнението. Много британци смятаха, че още от следващия ден, след референдума, Великобритания вече не е член на ЕС. Други мислеха, че британците вече няма да могат изобщо да пътуват в ЕС. Има хора, които дават своя глас и той е равностоен на гласът, който е на осведомен човек. Това каза журналистът Аспарух Йорданов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Великобритания взе историческо решение, но какви ще бъдат резултатите и последствията ще се види в не толкова близкото бъдеще. Може би след 5 или 10 години, подчерта Йорданов.

"Много зависи от това как Тереза Мей ще си изиграе картите и аз се надявам тя да не успее, защото Европа трябва да отстоява собствения си интерес".

Решението на конституционния съд във Великобритания бе, колкото изненадващо, толкова и очаквано. Още преди референдума се говореше, че може би парламентът ще трябва да се произнесе и правителството няма да може само да вземе едно решение за активиране на член 50 от Лисабонския договор. 

"Това е едно доста голямо блато, в което не се вижда на къде реално ще тръгнат преговорите и точните посоки на това как Великобритания ще успее да се отдели от това, което от доста време бе нейното семейство".

Най-вероятно това решение ще бъде прието и член 50 ще бъде активиран, каза още Йорданов. "Либерал-демократите бяха тези, които надигнаха глас за нов референдум, което е донякъде забавно - вие не гласувахте, както трябва, а и разликата бе прекалено малка. А тя наистина бе 2%. Лейбъристите казаха, начело с Корбин, че няма да създават проблеми на настоящото правителство".

"Единствено остават шотландците, които твърдо заявиха, че няма да подкрепят старта на Brexit. Това е нормално. По-голямата част гласуваха за оставането в ЕС, а и помним пламенната реч на шотландският представител в Европейския парламент, че каквото и да става Европа трябва да помни, че Шотландия не ги е предала".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт