Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Служебното правителство не трябва да надхвърля сянката си

Проф. Александър Маринов в Бизнес старт, 24.01.2017

Проф. Александър Маринов, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Александър Маринов, СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България ще бъде засмукана от новите политически процеси, които се наблюдават вече и в Европа. ​Това заяви проф. Александър Маринов, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"България няма възможност да стои извън тези процеси. Въпросът е как се де адаптираме към тях и дали ще намерим начин да защитаваме нашия национален интерес".

По думите на проф. Маринов новото служебно правителство ще трябва да подготви изборите, но може да му се наложи да се справя и с "неочаквани по тежест и продължителност задачи".

"Най-вероятно следващият парламент ще има сериозни трудности в излъчването на стабилно управление, каквото и да означава това", заяви гостът.

"Навлизаме в много труден период, защото провалът на неолибералните елити, драматично откъснати от реалните проблеми на обикновените хора изкопа пропаст. Тази пропаст не може да бъде запълнена веднага. Напротив - тя се пълни с отровна течност, с недоверие, с желание за реванш. Ще има един период на напрежение и дори на омраза. Това няма да се излекува бързо.

Не да не възприемаш позицията на другия, а изобщо да не искаш да я чуеш - това е крайно неприятно, каза още проф. Маринов. По думите му в България важи същото - "погледнете коментарите около избора на Румен Радев. Нека малко се успокои топката, нека има различия, но поне да се изслушваме".

На първо място трябва да се ограничи злоупотребата с власт (корупцията е само една от нейните форми, макар и най-драстичната). Това означава политиците да се върнат отново в ролята си на слуги на народа, да се вместят в своите реални правомощия, да работят за обществото, за бизнеса, и да се откажат от някои свои претенции, колкото и трудно да е това, категоричен бе гостът.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт