Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономиката на Тръмп може осезателно да удари България

Проф. Нако Стефанов в Бизнес старт, 24.01.2017

Проф. Нако Стефанов, СУ "Св. Климент Охридски" Проф. Нако Стефанов, СУ "Св. Климент Охридски"

Икономиката на Тръмп, т.нар. "тръмпономика" може осезателно да удари България, ако в следствие на ограниченията в свободната търговия се засегне например автомобилното производство в Германия, а тя прехвърли тежестта по свиване на производството върху държави, като България. Това каза проф. Нако Стефанов от СУ "Св. Климент Охридски" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Още в началото на своя мандат Тръмп започна с реализацията на предизборните си обещания и тръмпономиката тръгна от първия ден с пълна пара. Предстои неоиндустриализация на САЩ, като целта е да се изгради една силна неоиндустриална Америка на базата на новите технологии, на 3D принтерите и др. Това е една изключително амбициозна програма, която ще направи действително "Америка първа", подчерта Стефанов.

"По отношение на заетостта, САЩ ще следва модела на Китай за създаване на заетост чрез инфраструктура, но от друга страна ще я използва и за нов скок в посока неоиндустриализация. В този смисъл Китай остава наистина един ключов конкурент. ЕС, като се изключи Германия, е много назад в цялата тази ситуация, а Япония не успя да създаде собствена индустриална зона и ще бъде част от кръга на САЩ".

В САЩ 18-20% е реална икономика, а останалото са финансови услуги и други, които носят пари, но не носят реална стойност, обясни гостът. "В Китай 60-65% от БВП е в резултат на реална стойност". 

В Китай също има преход към постиндустриална икономика. Плюсовете на САЩ са, че са водещата иновационна сила в света по целия икономически спектър (във военната техника те делят тази позиция с Русия), това им дава много голям плюс, но въпросът е как иновациите да се превърнат в реална движеща сила за икономиката. Китай има ролята на догонваща сила, но догонва с много бързи темпове. Там буквално всеки ден се създават нови технополиси". 

"Ще се създадат няколко блока в рамките на които ще има протекция, а между самите блокове ще има сериозна конкуренция. Единият вероятно ще бъде Американския - САЩ, Канада, Латинска Америка, Бразилия, другият - Източноазиатския, но Япония вероятно ще бъде част от Американския. Трети - Индия, четвърти - Русия, ако успее да създаде Евразийския блок. Ще видим каква ще бъде ролята на Европейския съюз. Зависи дали Германия ще успее да запази това пространство около себе си или поради липса на потенциал ще бъде принудена да отстъпи и да се смали и като икономическа, и като технологическа, и като финансова зона". 

При всички случаи ще има търговски войни, категоричен бе проф. Стефанов. "Самият Тръмп твърди, че Китай отдавна води търговски войни и той не е далеч от истината. Въпросът е да не прерастват в горещи войни. Това е естествено състояние на глобалната икономика". 

Ще видим нови форми на протекционизъм, но те определено ще бъдат по-гъвкави. Щом ще има действие, ще има и противодействие. Но мисля, че ние ще бъдем свидетели на абсолютно нови форми, където ще има протекционизъм, война и сътрудничество. Не трябва да се забравя, че днес взаимосвързаността стана много по-голяма и ако напълно се изолираш и поемеш абсолютен изолационистки курс, всеки разбира, че няма да му бъде от полза. Ще бъдем свидетели на мрежови войни.

Все по-масовото навлизане на роботите и изкуствения интелект в икономиката може, ако бъде използвано правилно, да доведе до процес, подобен на този, който се наблюдава в селското стопанство - все по-малко хора работят на полето, но са се появили много нови професии. Може да се върви към намаляване на работното време, както и към намаляване на работната седмица и съответно подобряване на качеството на живот.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт