Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Загубите на вода в България до голяма степен се дължат на кражби

Иван Иванов в Бизнес старт, 23.01.2017

Иван Иванов от Асоциацията по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Иванов от Асоциацията по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Загубите по водопреносните и водоснабдителните мрежи на ВиК операторите са изключително и неприемливо големи.  Това не са нови данни. Причината са, както старите и амортизирани водопроводи, а и кражбите. Това каза Иван Иванов от Асоциацията по водите в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

След последното, закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране стана ясно, че само в седем областни града, включително и София, загубите на вода са малко под 50%, като водещ в тази негативна класация е Добрич. 

Загубите на вода се дължат и на голямата група хора, които не заплащат водата, която потребяват, заяви гостът. Има цели квартали, населени с ромско население или с по-бедни хора, които не плащат, а потребяваната вода въобще не се фактурира. 

"Решението се състои в серия от мерки, включени в т.нар. реформа на водния сектор. Те бяха заложени в Стратегията за развитие и управление на водния сектор. От една страна трябва да се правят големи инвестиции за подобряване на състоянието на инфраструктурата, с която се предоставят услугите, а от друга страна операторите трябва да получат сериозна държавна подкрепа при узаконяването на незаконното ползване на вода. В София вече десетки години съществува една зона, кв. Филиповци, която всички знаем, че се ползва вода, но не се заплаща и кметът и кметството не подпомагат ВиК операторът да свърши тази работа. Това е само един пример".

На какво се дължат исканите увеличения на цените за водоснабдяване? До каква степен държавата има отношение с услугите по енергоснабдяване и водоснабдяване? Има ли приоритизиране на енергоснабдяването за сметка на водоснабдяването в очите на енергийния регулатор? Каква е опасността България да попадне под ударите на санкции от ЕС заради забавяне в реформите във водния сектор? Обезкървява ли се секторът откъм кадри, заради нискто заплащане?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт