Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнес клъстърите - възможности и предизвикателства

Венцислав Славков, председател на Асоциацията на бизнес клъстърите, Бизнес старт, 20.01.2017

Венцислав Славков, Асоциация на бизнес клъстърите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Славков, Асоциация на бизнес клъстърите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Задълбочен анализ на Асоциацията на бизнес клъстърите, изготвен през 2015, показва, че официално регистрираните бизнес клъстъри в България наброяват около 262. По оценка на асоциацията реално действащи обаче са не повече от 50. Темата за развитието на бизнес клъстърите в България коментира председателят на Асоциацията на бизнес клъстърите Венцислав Славков  в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му съгласно разработена от асоциацията система за категоризация бизнес клъстърите се разделят на три групи - стартиращи, развиващите се и развити клъстъри. "По силата на това разделение е разпределено и финансирането, като са отделени различни квоти за трите вида клъстъри. 10% от сумата се отделя за новосъздадени клъстъри, 60% се отделя за развиващите се, и 30% - за развити клъстъри. Общото финансиране по ОП "Иновации и конкурентоспособност" е 20 млн. евро", обясни той.  

Има ли други инструменти, които могат да бъдат полезни за клъстърите, така че да им позволяват да развиват своята конкурентоспособност и иновират по-успешно? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт