Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изпълни ли целите си планът Юнкер

Димитър Манов, експерт, Бизнес старт, 18.01.2017

Димитър Манов, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Манов, експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на плана "Юнкер" беше насърчаване на инвестициите във всички сектори на икономиката, които отбелязваха спад след финансовата криза. До голяма степен спадът в инвестициите в по-голямата част от държавите членки на ЕС вече е преодолян, което в не малка степен означава, че този план изпълни своите цели. Това коментира експертът Димитър Манов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му България е една от първите държави, които са поели инициатива за привличането на инвестиции по плана "Юнкер". "Сибанк сключи споразумение, в резултат на което в малки и средни предприятия вече е разпределен близо 80 на сто от ресурса на стойност 100 млн.", посочи той. Три банки вече управляват и фонд за насърчаване на иновациите, допълни експертът.

Манов направи и уточнение, че нямат основание критиките, че по-голяма част от проектите по плана "Юнкер" са поели към старите държави членки на ЕС. "Европейските субсидии са инструмент, който е много активен в догонващите държави. Гаранционният инструмент Юнкер подкрепя симетрично всички държави, с което по-силните икономики биха се възползвали в по-голяма степен от него", обясни той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт