Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Форумът в Давос 2017 - разминаване между теми и очаквания

Лидия Шулева, бивш министър на икономиката, Бизнес старт, 17.01.2017

Лидия Шулева, бивш министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лидия Шулева, бивш министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световният икономически форум в Давос 2017 може да бъде описан с една дума и тя е разминаване. Това коментира бившият министър на икономиката Лидия Шулева в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите ѝ ставаме свидетели на сериозно разминаване между темите, поставени като глобални предизвикателства (засилване на глобалното сътрудничество, съживяване на икономическия растеж, реформа на съществуващата капиталистическа система и индустриалната революция) и очакванията на самите участници на форума, както и на повечето хора по целия свят. 

Проучванията показват редица други страхове и рискове, пред които са изправени по-голямата част от хората по света, а именно - климатичните промени, емиграцията и терористичните атаки, изкуствения интелект, кибератаките и загубата на работни места, подчерта Шулева. 

Скоростта, с която се развиват процесите по света, е най-сериозното предизвикателство, отбеляза още тя. Сегашните лидери са в позиция на догонване. Те реагират постфактум. Оттам идва загубата на доверие към институции, респективно към бизнес и политика, допълни бившият икономически министър. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт