Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

20-30% от търгуваната енергия се предлага извън държавните производители

Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ, 16.01.2017

Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Само няколко месеца след реалния старт на енергийния борсов оператор около 20-30% от търгувана енергия се предлага от пазарни борсови играчи извън държавните производители, които осигуряват необходимите количества въз основа на ангажиментите, подписани между БЕХ и ЕК. Това каза изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите му на енергийната борса вече има 50 участници, като 90-95% от тях са ежедневно активни на тръжните сесии. "Достигнахме около 10-15% от общата консумация на енергия в България или 20-25% от търгуваната енергия на свободен пазар, което показва, че борсовият оператор се ползва със съответното доверие между търговските участници", отбеляза той. 

В сравнение с прохождащи борсови оператори, каквито са тези в Сърбия и Хърватия, България е на първо място по брой участници и по количества търгувана енергия, посочи още Константинов. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт