Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Префокусирането на САЩ в посока противодействие на Ислямска държава е правилен ход

Д-р Емил Ценков от ЦИД, Бизнес старт, 06.01.2017

Д-р Емил Ценков от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Емил Ценков от ЦИД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ислямска държава е най-голямата заплаха както за САЩ и Европа, така и за страните от региона. Префокусирането на американската политика в посока противодействие на Ислямска държава е правилен ход. Това коментира д-р Емил Ценков от ЦИД в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му това, което може да предприеме Тръмп е да изостави досегашното раздвоение в американската политика, а именно между смяната на режима в Сирия и борбата срещу терористите, и да се съсредоточи върху Ислямска държава. "Дори само тази промяна в целите на американската политика ще е достатъчна, за да може да се ускори процесът към ликвидиране и прочистване на региона от терористи", смята той. 

Д-р Ценков коментира още дали Тръмп ще бъде изправен пред необходимостта да води трудни разговори със своите традиционни икономически партньори в региона, сред които Саудитска Арабия и Катар. "Зависимостта между САЩ и регионалните му съюзници е асиметрична. Мощни държави като Саудитска Арабия нямат голям избор, тъй като те са губещи в конфликта в Сирия. Липсва перспектива за смяна на режима там или налагането на друга политическа алтернатива", отбеляза той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт