Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските вина стават все по-търсени

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Бизнес старт, 05.01.2017

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските вина започнаха да се налагат трайно на всички дегустационни конкурси и големи изложения. За 2015 имаме 150 златни отличия от международни конкурси. Миналата година в Пловдив се проведе Световно първенство по вино и в резултат на това се сключиха много договори и тази година България ще изнесе доста по-големи количества. През последните 3-4 години изнасяме по 58-60 млн. литра годишно, а вътре в страната се консумира между 110 и 120 млн. литра. Това обяви Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му количествата потребено вино на глава от населението за последните 5 години са се увеличили от 7 на 10 литра. Коев допълни, че вносът на вино у нас е под 5%, а във Франция достига 47%. 

В областта на винопроизводството работят 263 предприятия, като през 2017 ще започнат дейност 18 нови. Лозовите масиви всяка година нарастват с между 10 и 12 хил. дка.

София ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, който ще се проведе в периода 29 май-2 юни.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт