Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лекарствената политика през 2017

Антон Вълев от Националната аптечна камара в Бизнес старт, 04.01.2017

Антон Вълев от Националната аптечна камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Антон Вълев от Националната аптечна камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходимо е да се преразгледа споразумението за свободно движение на лекарствата, за да може в крайна сметка лекарствата в държави като България да са на ниска цена, за да могат да бъдат достъпни, и едновременно с това абсолютно да се забрани реекспортът. Второто нещо, което трябва да се случи, е преминаване към генерично предписване и на трето място България продължава да е една от страните с най-високо ДДС върху лекарствата. Това коментира Антон Вълев от Националната аптечна камара в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и решението на правителството да отмени наредбата за тавана за доплащане на лекарства. Според Вълев ценовият коридор сам по себе си не е лош, но трябва да се приложи при друга схема на национална регулация, тъй като сега разликата ще трябва да се поеме от аптеките и търговците на едро.

"Всеки генерик в България си има собствено търговско име и фирмите участват на пазара все едно той е само от оригинали. Имаме около 850 лекарства под около 6000 търговски имена", допълни Вълев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт