Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Интернет достъпът на Ислямска държава трябва да се ограничи, за да спрат терористичните атаки

Проф. д-р Николай Радулов в Бизнес старт, 02.01.2017

Турските специални служби в Истанбул. Снимка: Bloomberg Турските специални служби в Истанбул. Снимка: Bloomberg

Интернет достъпът на Ислямска държава (ИД) трябва да се ограничи. Това е единственият начин да се противодейства на терористичните атаки, които вече са свързани предимно с хора, които са вън от командната верига на терористичните организации. Това каза експертът по сигурността проф. д-р Николай Радулов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Очевидно е, че последният терористичен акт в Турция не е свързан с кюрдите, а с Ислямска държава, защото кюрдите насочват внимателно целите си към униформените, а не към цивилните лица, обясни гостът.

"Това са хора, които не са инфилтрирани и са много лесни за манипулиране. Това Ислямска държава вижда много добре и се възползва". 

Френски компании са основните снабдители с интернет, хардуер и софтуер за региона, а Франция е една от най-потърпевшите държави от пропагандата на ИД, алармира събеседникът. 

"Не трябва да се забравя, че турската армия и полиция все още са обект на чистки, заради опита за атентат през 2016 и всяка терористична атака е повод за нови разпити и уволнения".  

Проблемите в Турция, свързани с тероризма, са по-скоро вътрешно-политически и нямат толкова голямо влияние за засилване на заплахата от терор в България, но ситуацията в Европа и затягането на антитерористичните мерки там могат да повлияят на сигурността у нас, каза още гостът. 

"Ситуацията в ЕС довежда до опита на тези, които искат да извършват терористични актове, да се насочат към цели, които са им по-лесни, за да постигнат успех, но виждаме, че МВР и Министерски съвет са наясно с това и предприемат мерки".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт