Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво означава споразумението за примирие в Сирия

Анализаторът и журналист Христо Петров, Бизнес старт, 30.12.2016

Анализаторът и журналист Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анализаторът и журналист Христо Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постигането на споразумение за примирие в Сирия има своята военна история. Трябва да сме наясно, че ако Башар Асад не беше удържал на позициите, които има, и не беше постигнал победи в ключови области в Сирия, не можеше по никакъв начин да очакваме такива разговори. Ангажиментите на основните играчи в Москва – Иран, Турция и Русия са много сериозни. Русия е гарант за спазване на договореностите от страна на сирийското правителство, Турция – на терористите, а Иран – на иранските воини в лицето на Хисбула. Това обяви анализаторът и журналист Христо Петров в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му споразумението в Москва показва, че политическите инструменти може да са много полезно средство за прекратяването на военните действия.

Той коментира и факта, че примирието изключва ИДИЛ и свързаните с нея групировки.

"Ситуацията е много добре дефинирана в Сирия. Турция със своите ангажименти гарантира, че добре обучените бойци няма да бъдат допуснати да преминат в турска територия. Второ, тези формирования бяха изтеглени не само от района на Алепо, но и бяха осигурени коридори, които придвижиха тези бойци в една определена област, която граничи с Турция. Въпрос на време е или те да се предадат окончателно, или да бъдат унищожени", посочи Петров.

Според него израелско-палестинския конфликт е основен елемент от пъзела в Близкия Изток и Тръмп ще поддържа позицията на администрацията на Обама, че създаването на две държави е единственият начин за постигането на мир. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт