Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

След 20 години двигателите с вътрешно горене ще са екзотика

Камен Василев от БАЕПС в Бизнес старт, 29.12.2016

Камен Василев от БАЕПС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Василев от БАЕПС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В следващите 15-20 години двигателите с вътрешно горене ще започнат да се превръщат в екзотика, защото от една страна забелязваме всички големи автомобилни производители да залагат много електрически модели в своите гами, а от друга - както националните, така и местни правителства обявяват, че няма да допускат двигатели с вътрешно горене в своите градове. Това коментира Камен Василев от Българската асоциация електрически превозни средства в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му при около 80 км на ден градски пробег един електромобил става по-изгоден дори да е два пъти по-скъп от еквивалентния си автомобил с двигател с вътрешно горене.  

"Тенденцията е тези коли да стават все по-евтини, имаме развитие в две насоки – от една страна самата технология става с по-ниска инвестиционна цена, а от друга - вече стават ясни експлоатационните й разходи и особеностите по поддръжката. Много разходи, които производителите в началото са залагали просто като провизии за времето на експлоатация, могат да бъдат редуцирани като сметки за разходи за бъдещи периоди. Това като цяло води до по-изгодна цена и за крайните потребители", каза още Василев. 

Според експерта ще се върви все по-усилено към превозни средства, които ще са специализирани за нуждите, за които ще се използват. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт