Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Необявените фалити на МСП затлачват икономиката

Елеонора Негулова в Бизнес старт, 28.12.2016

Елеонора Негулова, Националното сдружение на малките и средни предприятия в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елеонора Негулова, Националното сдружение на малките и средни предприятия в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фалитите в сектора на малките и средни предприятия са нормален процес, но по-важно е как се случва това и до колко успяват да се преструктурират и да започнат отначало. Характеристиките на този процес са определящи за бизнес средата. Това е белег за законодателната рамка. Това каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малките и средни предприятия в България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

"Практиката българските компании, които достигат до фалит не го обявяват и на практика се движат в зоната на здрача, без да имат възможност да се разплащат със своите контрагенти и по този начин се затлачва цялата икономика. Знаете какъв е размерът на междуфирмената задлъжнялост. Причината е, че фирмите не могат да излязат от техническия фалит, в който се намират".

В над 40% от МСП в България работят самонаети лица, а в други 40% работят между три до пет наети лица, каза Негулова.

Как се отразява "данък администрация" върху малкия и средния бизнес? Какво прави в момента държавата и какво трябва да се промени? Какви са проблемите на МСП при финансирането на иновативните идеи? Нужни ли са конкурентни и гъвкави механизми за малките и средни предприятия и стартиращите компании?

Вижте целия коментар: 


 

Последни новини
Още от Бизнес старт