Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще изглежда София през 2050

Мария Малцева от ГИ София - зелена столица в Бизнес старт, 28.12.2016

Мария Малцева от ГИ София - зелена столица. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Малцева от ГИ София - зелена столица. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

София разполага с огромни "спящи" капитали и притежава огромен природен капитал, който трябва да бъде използван. Това коментира Мария Малцева от Гражданска инициатива "София - зелена столица" в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.  

По думите ѝ развитието и бъдещето на София не изисква непременно големи инвестиции. От ключово значение в тази посока е да има цялостно разбиране за града като жив организъм, допълни тя. "Има проекти, които с относително малко инвестиция могат да постигнат огромен ефект. Наскоро проведено сравнително проучване показва, че от гледна точка на всички мерки за подобряване на качеството на въздуха идеята за залесяване на пустеещите територии в земята е икономически най-ефективна", посочи Малцева.  

Експертът отбеляза още, че е необходимо създаването на звено за градско развитие, което да провежда предварителни проучвания, по научен подход да реализира пилотни проекти и прототипни инсталации, за да се види кои подходи са адекватни в нашата среда и кои дават най-добър резултат. Такова звено би било ключово без значение каква посока на развитие ще избере София, отбеляза още Малцева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт