Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Планинската застраховка - лукс или необходимост

Емил Нешев, Планинска спасителна служба, в Бизнес старт, 23.12.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Цената на полетен час на планински спасителен хеликоптер е 3000 лв. на час, а в България съществува застрахователен продукт, който струва 18 лева на година. Няма нужда да убеждавам някого, че има нужда от такава застраховка. Сумите са пренебрежителни, а съвсем друг въпрос е какви са реалните разходи за една спасителна операция в планината, в която участват и доброволци. Техният труд и самоотверженост нямат цифрово изражение. Това каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба (ПСС) в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"През зимата има повече случаи, при които е нужна помощта на ПСС, но и достъпът е по-лесен", обясни гостът. По думите му тогава има на разположение моторни шейни, машини и лифтове, докато през лятото спасителите стигат с автомобил, докъдето могат, а "от там нататък всичко е паша и на гръб". 

Не трябва да забравяме, че "планината винаги е там" и трябва да се съобразяваме със собствените си възможности, и психически и физически, когато се насочваме по определен маршрут. 

"Не знам дали хората се замислят какво действително струват спасителните операции, не само във финансово изражение. Ако искат ние да съществуваме, трябва да се застраховат". 

Има ли начин ПСС да възстановява разходите, които прави при спасителни операции? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт