Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Очаква ли се появата на нов сегмент в туристическия бранш през 2017

Явор Костов, Фортън, в Бизнес старт, 23.12.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Обемът на инвестициите в бизнес имоти през 2016 е 260-270 млн. евро, като това засяга всички сектори на бизнес имоти, като една трета са в хотели. Това са резултати, които са малко над резултатът от 2015 и очакванията са 2017 резултатите да бъдат сходни. Това каза Явор Костов от Фортън в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Фактът, че има ръст в туризма, прави инвеститорите по-активни. Предполагам, че и 2017, както бе 2016, ще бъде добра за туристическия бранш, ако няма политически трусове. Наблюдава се тенденция на окрупняване в туристическия бранш, каза още гостът.

По думите на Костов вторичният пазар на имоти в зимните курорти все още не е възстановен и голяма част от имотите се държат от частни изпълнители.

"За настоящия туристически сезон очакванията са хотелските бази да са заети през зимните празници и този тренд да се запази през януари и февруари".

Осезаем ръст в имотния сектор, свързан с туризма се наблюдава в София, повлиян от повишения туристическия поток в страната, в резултат на нискобюджетните компании, които летят в повече дестинации, включително и България, обясни гостът.

"Това повишава туристопотокът през уикендите и заетостта на хотелиерската база". 

Нова тенденция в сектора е навлизането на нови брандове. В строеж са няколко премиум хотела.

"Ще има нов сегмент в туристическия бранш тази година". 

По думите на събеседника през 2017 една политическа нестабилност би повлияла не толкова в посока икономическа криза, колкото би довела до забавяне на местната администрация, поради липса на натиск от страна на правителството, поради липса на такова. 

Защо 2016 се оказа много ключова по отношение на бизнес имотите? Каква е активността на наемателите в бизнес сградите през последните четири години и достигна ли до 99% за качествените сгради? 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт