Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще успее ли спасителният фонд да балансира енергетиката

Еленко Божков, енергиен експерт, доц. Валентин Колев, ТУ – София, Бизнес старт, 22.12.2016

Еленко Божков, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Еленко Божков, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парите, натрупани във Фонд „Сигурност за електроенергийната система“ могат да се окажат недостатъчни. Това коментираха енергийният експерт Еленко Божков и доц. Валентин Колев от ТУ – София в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

„В т.нар. спасителен фонд са събрани 260 млн. лв. към месец октомври. Би трябвало да стигнат 322 млн лева, ако през ноември и декември в него влязат по 29 млн. лева“, посочи Божков. По думите му въпреки това тези средства няма да бъдат достатъчни, тъй като за да може да се поддържа съответната цена на задължения към обществото, по разчети сумата, която би трябвало да влезе, е 478 млн. годишно.

„При среднопретеглена цена на електрическата енергия за възобновяеми източници около 300 лв. и около 3,5 терават часа производство, сумата възлиза на 1 млрд. лв. Още толкова трябват за покриване на разходите по дългосрочните договори за AES 1 и Марица Изток 3. Сумарната енергия, която се произвежда от централите с дългосрочни договори и ВЕИ-тата не надхвърля 10 терават часа, което е 25% от годишното производство на ел. енергия“, обясни от своя страна опасението си за недостига на средства и доц. Колев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт