Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Борбата с тероризма минава през разграждането на затворените общности в ЕС

Полк. Тодор Ников в Бизнес старт, 21.12.2016

Полк. Тодор Ников, експерт сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Полк. Тодор Ников, експерт сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние спрягаме радикалният ислям, като религиозна структура и теория, но забравяме че това е и политическа доктрина, още от самото си зараждане. Това каза експертът по сигурността полк. Тодор Ников в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Борбата с тероризма се поставя на погрешна основа. Трябва да се унифицират характеристиките на тероризма в законодателството и да се въведе единност на терминологията".  

"Стратезите на Ислямска държава по-добре разчетоха реалностите, отколкото ние. Докато съществуват затворени общности в ЕС, в които законодателството на конкретните държави не важи, те ще генерират такива терористични инициативи и ние ще говорим, че в дъното е радикалния ислям, но те са граждани на съответните държави, където са". 

Мерките, към които, както отделните държави, така и специалните служби трябва да бъдат насочени, са разграждане на тези общности и дисперсирането им в основната среда, категоричен бе гостът. "Ние такива мерки, нито планираме, нито някога сме планирали".  

Как трябва в борбата с тероризма да се излезе отвъд минимализирането на щетите и да се работи в сферата на превенцията? Защо в България и в досъдебната практика и в закона се върви след събитията? Как може да се използва потенциалът на квалифицираните български кадри с уникални умения в разузнаването и какво пречи това да се случва? Защо и как се противопоставя ненужно и изкуствено работата на специалните служби и нуждата от защита на личните данни на населението?  Нужни ли са нови структури и закони, за да се справим с терористичната заплаха? 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт