Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

От най-богатият човек в Украйна Коломойский стана никой

Петър Илиев, Банкеръ, Бизнес старт, 20.12.2016

Хора теглят кеш от банкомат на Приватбанк в Украйна Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Хора теглят кеш от банкомат на Приватбанк в Украйна Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Приватбанк е типичният случай с политическа връзка, като единствената разлика с КТБ е, че олигархът Игор Коломойский има частна армия, при това много по-добре обучена от украинската. Това заяви главният редактор на в-к "Банкеръ" Петър Илиев в "Бизнес старт" с Иван Нончев

По думите му национализацията на Приватбанк е нормален процес на фона развитията в банковия сектор на страната през последните няколко години. Миналата година година в Украйна бяха проведени стрес тестове и от 30 по-големи банки едва 9 са ги издържали, каза Илиев. 

Даден е срок на банките да си попълнят капитала и той се спазва, като много банки излизат в ликвидация и за цялата 2016 те са 16 общо на брой, каза главният редактор на в-к "Банкеръ". Там се реже из корен, защото преди това е била голяма каша, добави той. 

По думите на Илиев такъв тип държавна помощ не може да се счита за морален риск, защото "на акционерите им е било отнето всичко". От най-богатият човек в Украйна Коломойский стана никой, след като украинското правителство му отне банката, допълни той. 

Вижте повече!

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт