Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарът на горива в България е зависим от двама участници

Петър Славов в Бизнес старт, 16.12.2016

Петър Славов, депутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Славов, депутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На пазара на горива в България има силна концентрация. Той е зависим от двама участници. Това каза депутатът Петър Славов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. Гостът коментира законовата рамка, която би трябвало да контролира търговията на горива в България.

"За да търгуваш конкурентно на пазара на горива трябва да имаш достъп до данъчно акцизен склад. Ако нямаш такъв достъп, на практика не можеш да участваш ефективно на този пазар. По данни на КЗК две дружества държат над 90% от данъчните складове в България, като фактически капацитети".

„Законопроектът, който ние предлагаме, е да се облекчи редът за създаване на данъчен склад, защото в момента, за да създадете такъв трябва да разполагате с милиони и очевидно това могат да си позволят само най-големите на пазара“, обясни Славов.

"Смисълът е да могат и малките играчи да участват конкурентно на пазара".

По думите на депутата "има обществен натиск" и вероятност "системните партии да си дадат сметка, че проблемът не може повече да бъде игнориран". 

Как може да се улесни вносът чрез промени на регулаторната рамка? До колко има шанс законопроектът да мине още в рамките на този парламент?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт