Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бланкетно сваляне на визите за САЩ няма да има

Елена Поптодорова в Бизнес старт, 16.12.2016

Елена Поптодорова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елена Поптодорова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва първо да потърси равнопоставеност в рамките на Европейския съюз, а след това да говорим за такава спрямо визовия режим на САЩ. Това каза Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България в САЩ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

Реалистичните стъпки, които биха могли да премахнат спънките пред България за безвизово пътуване в САЩ, са приемане на страната в Шенген и успешна договореност с Канада, каза събеседничката.

По думите й отдавна е ясно, че е невъзможно въвеждането на реципрочна мярка от страна на ЕС по отношение на визите за петте държави (България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия), за чиито граждани САЩ изисква визи при пътуване.

"България пропусна една възможност, която бе напълно реална през 2008, поради неуредици, свързани с търгове за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на паспортите за биометрични данни. Този прозорец за присъединяване на страната към останалите държави с безвизов режим бе тесен, бе въпрос на месеци. А след това вратата се затвори и ние останахме в едно статично положение, което не знам кога би се преодоляло. Имаше добра воля от администрацията на Обама, но винаги имаше спънки от страна на Конгреса. А той не само не се е променил, но и позицията му срещу премахване на визите за българи е двупартийна - и от страна на демократи, и от страна на републиканци".

Трябва да бъдем реалисти - конгресът няма да промени гледната си точка, особено на фона на нагласите на новоизбрания президент, категорична бе Поптодорова.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт