Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма нужда от закриване на университети

Проф. Любен Тотев, председател на съвета на ректорите, и Теодор Дечев от АИКБ в Бизнес старт, 15.12.2016

Проф. Любен Тотев, председател на съвета на ректорите, (вдясно) и Теодор Дечев от АИКБ (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Любен Тотев, председател на съвета на ректорите, (вдясно) и Теодор Дечев от АИКБ (вляво). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нужда от закриване на университети. Около това мнение се обединиха проф. Любен Тотев, председател на съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет, и Теодор Дечев от АИКБ в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Тотев специалностите са много и всеки университет трябва да обучава по тези, в които е най-добрият. Само по този начин ще има качествени специалисти и те ще могат да намерят реализация.

"Първо, държавата трябва да планира колко кадри са й необходими и да ги финансира с достатъчно средства. Тези, които завършват, трябва да имат отговорността да работят за тази държава след това", коментира той.

По думите на Дечев държавата трябва да обърне внимание на реалните необходимости на икономиката, а специалности, които не са толкова необходими, могат да бъдат изучавани в частните университети.

Според него администрацията умишлено саботира процеса по внос на кадри, като тук не става въпрос за интерес, а за страхове. 

"Бавният растеж на ЕС се дължи на много ниското ниво на легална миграция в съюза. Хората биват плашени с вълни от мигранти, но тук става въпрос за бежанци или нелегален внос", каза още Дечев. По думите му обратният процес на напускане на страната от квалифицираните кадри се дължи не само на проблеми в заплащането, а и на обстановката в България и психическия дискомфорт от пребиваването тук. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт