Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на Латинска Америка - със САЩ или с Русия?

Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет, в Бизнес старт, 15.12.2016

Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не очаквам Латинска Америка да се върне отново към Русия и това много ясно се видя от факта, че Русия не изказа достатъчно съпричастност при смъртта на Фидел Кастро и ситуацията в Куба. Това беше пряк реверанс към САЩ. За Путин е много важно да утвърди съвсем различни връзки с Вашингтон, а Хавана остава на една доста различна позиция в руските интереси. Това обяви Александър Сивилов, анализатор и преподавател в Софийския университет, в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

"През последната година самата Куба, която досега беше смятана за бастион във връзките с Русия, промени доста своята позиция и започна да се стреми към сближаване със САЩ, което е напълно логично с оглед на тяхното географско положение и традициите, които са имали за икономическо сътрудничество. Тези неща бързо започват да се променят с идването на власт на Тръмп, от когото се чува много силна реторика срещу всички латиноамерикански държави", обяви той. 

Сивилов коментира отношенията между СССР и Латинска Америка, които са предмет на последната му книга "Прегръдката на мечока".   

"В общественото мнение има наложени много стереотипи около съветската външна политика и участието й в Латинска Америка. Традиционно се знае, че когато се появи едно ляво движение, то е породено от съветска намеса. Реално се оказа, че всичко е много по-различно и политиката на СССР е много диверсифицирана и много специфична за всяка държава и в повечето случаи велите движения в тези страни са самостоятелно развиващи се, без прякото участие на СССР", каза той. "През 70-те години Съветският съюз си сътрудничи с много от десните правителства в региона и дори с такива, които са с крайнодесни възгледи. Благодарение на своите икономически контакти те успяват да се договорят с тези правителства да не унищожават напълно комунистическите партии".

Според анализатора в близките 10-15 години България трябва да се възползва от добрите отношения и огромния икономически потенциал в Латинска Америка

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт