Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България трябва да реши ще развива ли жп транспорта или не

Марио Нинов от КТ Подкрепа и Данаил Папазов, бивш транспортен министър, Бизнес старт, 14.12.2016

Влак преминава покрай купчини въглища в пристанище Кинхуандао в Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Влак преминава покрай купчини въглища в пристанище Кинхуандао в Китай Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Промяна във връзка с инцидента в Хитрино трябва да има само в едно нещо - България трябва да реши ще развива ли железопътен транспорт или не? Това заяви по телефона бившият транспортен министър Данаил Папазов в Бизнес старт с Йоанна Николова. Заедно с Марио Нинов от Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа той говори за поуките от инцидента в Хитрино. 

Не знам какво толкова трябва да се промени, тъй като нормативната база и изискванията в България са на достатъчно високо ниво, каза Нинов. Железничарите, които изпълняват дейността по извършване на превозите ходят на всеки четири години на проверовъчни изпити, които се явяват нещо като държавни изпити за студентите, допълни той. 

Причините за подобни катастрофи обикновено са четири, каза Нинов. Първата от тях е, естествено високата скорост, втората са повреди по железния път, третата е външна намеса, която всички вече изключиха и последната е състоянието на подвижния състав, който няма как да не се амортизира, добави той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Бизнес старт