Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Чат услугите - с по-стриктни правила за управление на данните в ЕС

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, 13.12.2016

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Към Skype на Microsoft и WhatsApp на Facebook ще се прилагат по-стриктни правила за управление на данни на потребителите във връзка с нови закони, които ще бъдат предложени от Европейския съюз (ЕС). Това каза Елена Кирилова от Investor.bg в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. 

От ЕС искат да разширят част от правилата, които сега се отнасят до телекомуникационните оператори. Идеята е те да обхванат и уеб компаниите, предлагащи разговори и чат, или т.нар. "Over-The-Top" (OTT) услуги, вижда се от документа. 

Онлайн услугите ще трябва да гарантират конфиденциалността на комуникациите и да получават съгласието на потребителите да обработват данни за местоположението им, съобразявайки се с разпоредби, включени в отделен закон за защита на данните, който ще влезе в сила през 2018 г.

Телекомите отдавна се оплакват, че компании като Google, Microsoft и Facebook са по-слабо регулирани, въпреки че предлагат подобни услуги.

Google подписа споразумение с правителството на Куба, с което се гарантира, че интернет потребителите ще има по-бърз достъп до мрежата на Google. 

Още технологични новини четете на Investor.bg. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт