Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Влизането на България в еврозоната няма да доведе до по-висока инфлация

Бившият министър на икономиката Николай Василев в Бизнес старт, 12.12.2016

Бившият министър на икономиката Николай Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият министър на икономиката Николай Василев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е доста пасивна по отношение на присъединяването си към еврозоната и сега е по-далеч, отколкото през 2005. Проблемите не са финансово-икономически, а по-скоро политически и се коренят в това дали валутният съюз ни иска или не.  Сега ситуацията е такава, че никой не бърза да приема България и Румъния нито в Шенген, нито в еврозоната. Това обяви бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него за доброто на банковата система е важно страната час по-скоро да се присъедини към еврозоната, защото така ще има още един гарант за контрола и стабилността на банките. Той изрази предположение, че ако бяхме част от валутния съюз, кризата с КТБ нямаше да се случи.

Василев бе категоричен, че влизането в еврозоната няма да доведе до по-висока инфлация. 

"Ако еврозоната има някакви проблеми, то те не са свързани с Източна Европа изобщо. Проблемите от край време са в Гърция, Италия, други южни държави и в по-малка степен Белгия", каза още той, допълвайки, че те не бива да са спирачка пред намеренията ни да приемем еврото.

Според икономиста най-големият риск за България в краткосрочен план е да няма стабилни правителства, а в дългосрочен - външната нестабилност. По думите му най-големият проблем за икономиката ни продължава да бъде съдебната система. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

  

Последни новини
Още от Бизнес старт