Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Залозите на политическия хазарт в Европа

Зинаида Златанова в Бизнес старт, 09.12.2016

Зинаида Златанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зинаида Златанова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надявам се, че политиците няма да продължат да играят хазарт със съдбата на хората чрез предизвикване на референдуми и прехвърляне на отговорността за това понякога хазартно поведение върху гражданите. Иначе все повече ще расте популизма. Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по еврофондовете и председател на представителството на ЕК в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. Популистите се опитват "да опаковат" в проблема "за и против ЕС" всеки регионален проблем, каза още гостът. 

"Референдумът в Италия не бе за или против Европейския съюз, а е вътрешен въпрос. Точно преди 10 години италианците имаха приблизително същия референдум по идея на Берлускони. Тогава правителството отново го загуби, което говори, че този начин - решаване на проблеми през конституционни промени, не се харесва на италианците. Гражданите предпочитат по-консервативна власт, но да имат контрол върху управляващите".

Популизмът ще расте, ако продължим да лепим етикети и да не се вслушаме в гласа на хората, които гласуват срещу статуквото. Етикети от типа на "вие се притеснявате от нещо, значи сте глупави" са абсолютно смъртоносни за Европа такава, каквато познаваме". Европейският проект не само не е изчерпан, а е все по-нужен пред лицето на все по-големите предизвикателства, категорична бе Златанова.

Ключов въпрос за европейската икономика е запазването на еврозоната и всичко, което се предприема е тя да се запази в добро състояние, подчерта бившият политик.

"Няма ясна воля в България, както за членството на страната в Шенген, както и в еврозоната. Има колебливост в политиците. Моето мнение е, че ако България ще бъде член на ЕС, ние трябва да имаме максимална интеграция, а не виртуално членство". 

Какви са разликите между референдума на Берлускони и този на Ренци? Как се развиват проблемите на Гърция?

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт