Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите реалности за Латинска Америка

Проф. Лазар Копринаров в Бизнес старт, 09.12.2016

Проф. Лазар Копринаров, бивш посланик на България във Венецуела. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Лазар Копринаров, бивш посланик на България във Венецуела. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От новата външна политика на САЩ губещият ще бъде Мексико, а вероятните печелещи - Китай и ЕС. Това каза проф. Лазар Копринаров, бивш посланик на България във Венецуела, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова. 

Смъртта на Фидел Кастро предизвика двойнствено отношение, каза гостът. "За едни той бе иконата на антиимпериализма и антиамериканизма, а за други - диктатор с най-дългия и жесток диктаторски режим с много жертви и висока емиграция. Излизането му от властта предизвика големи очаквания, които не се оправдаха. Счита се, обаче, че наяве ще излязат вътрешни политически различия, които до сега са били подтискани".

"Вероятно най-късно до 2018 година Раул Кастро ще се оттегли, но е трудно да се прецени как ще се промени политиката на Куба, особено в контекста на избора на Тръмп". 

Във Венецуела вече години има много остър конфликт между опозицията и управляващата партия. Тръмп заяви неотдавна, че "американския народ е солидарен с народа на Венецуела, който обича свободата" и Тръмп ще засили натиска във Венецуела, подчерта проф. Копринаров.

"Няколко ключови страни в Южна Америка се обърнаха към САЩ - Бразилия, Аржентина, Колумбия, но заявленията на Тръмп подсказват, че ще има охладняване в отношенията, като голямата жертва ще бъде Мексико, който е втори търговски партньор на САЩ". 

Кои са трите конкретни закани на Тръмп спрямо Мексико и осъществими ли са те? Какво ще се случи с държави, като Салвадор, чийто БВП е по-малък от средствата, получавани от емигрантите в САЩ, ако Тръмп изпълни заканата си да депортира т.нар. латиноси? Какви ще са последиците от ревизиране на търговските споразумения на САЩ?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт