Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Забавянето на ръста на пазара на лекарства ще продължи

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, Бизнес старт, 08.12.2016

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обемът на лекарствения пазар в България е около 2,6 млрд. лв. В страната има хронична незадоволеност от някои лекарства, а другият фактор, който допринася за растежа на пазара е застаряването на населението. Това обяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обаче коментира, че се наблюдава забавяне на ръста на разходи за лекарства по лекарско предписание, като посочи, че се очаква да бъде 6% за тази година, за предходната е бил 7,6%, а за 2014 - 8,2%. По думите на Костов тази тенденция е валидна и за останалите страни заради натиска върху цените. 

"Основният двигател в потреблението на лекарства ще бъдат САЩ въпреки мерките на Обама да ги намали до разумния минимум. Над $650 млрд. се очаква да бъдат разходите само там, тоест повече от една трета от световното потребление, което вероятно ще превиши и разходите за отбрана на страната", коментира още Костов.

По думите му сериозна пречка за пазара е фактът, че повечето иновативни компании са маркетингови, а не за развойна дейност.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт