Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България е на второ място по очаквани инвестиции спрямо БВП по плана Юнкер

Георги Янакиев, икономически съветник в представителството на ЕК в България, Елеонора Негулова, председател на НСМСП, Бизнес старт, 07.12.2016

Георги Янакиев, икономически съветник в представителството на ЕК в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Янакиев, икономически съветник в представителството на ЕК в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България заема второ място в ЕС по отношение на очакваните подкрепени от плана "Юнкер" инвестиции към БВП на страната. Това каза икономическият съветник в представителството на ЕК в България Георги Янакиев в предаването "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Европейската комисията (ЕК) предложи удължаването на плана „Юнкер“ с 2 години и увеличаването на целта, която трябва да постигне, от 320 млрд. евро до 500 млрд. евро с нов хоризонт до 2020, обяви той.

По отношение на малките и средни предприятия (МСП) България е една от най-добре представящите се страни в ЕС, коментира Янакиев. "През последните няколко месеца бяха одобрени серия от допълнителни споразумения, като по т.нар. прозорец за МСП вече има одобрени 8 споразумения, които трябва да мобилизират инвестиции за над 500 млн. евро", посочи той. 

"Преди 2 дни беше подписана и първата транзакция под т.нар. прозорец за инфраструктурни и иновационни проекти – кредитна линия за ББР с размер на 150 млн. евро, която трябва да позволи финансирането на проекти на МСП в размер до 420 млн. евро", обяви още икономическият съветник. "Вървим убедително към очаквани подкрепени от плана "Юнкер" инвестиции в размер на малко под 1 млрд. евро за България", отбеляза той. 

Основните рискове за МСП пред реализирането на стратегическите инвестиции са свързани с работата на терен, както и с префинансирането, коментира от своя страна председателят на НСМСП Елеонора Негулова. "Проблемите с кандидатстването на фирмите идват с обезпеченията и насърчаването на проектите, одобрени за финансиране, по различните програми, обясни тя, като посочи, че би било добра стъпка създаването на фонд по подобие на фонд ФЛАГ за общините, така че част от ресурса да бъде насочен за подкрепа на оценените като жизнеспособни проекти на МСП.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт