Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дуалното обучение ще бъде подкрепено с европейски средства

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, Бизнес старт, 05.12.2016

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Диян Стаматов, зам.-министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дуалното обучение може да бъде финансово подкрепено със средства от еврофондовете. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му през последните месеци се подготвя оперативна програма, при която 100 паралелки в страната ще имат възможността да участват на проектен принцип, кандидатствайки за дуално обучение. При успешно реализиране на проектните стъпки всяка една от тези паралелки може да получи между 100-200 хил. лева. Оперативната програма се очаква да започне своето действие в началото на следващата година, обяви Стаманов. 

Зам.-министърът на образованието коментира и първите ключови стъпки за промени в професионалното образование. Той обясни, че от тази учебна година на изхода в професионалните гимназии учениците ще полагат втори държавен зрелостен изпит по специалността, както и че с промените в Закона за професионалното образование се въвеждат повече часове за практическо обучение. 

Средствата за образование се повишават през последните две години. "Текущата година имаме около 150 млн. лева повече средства в сравнение с преходната, а следващата година влизаме с още по-голяма сума в посока средно образование – с около 223 млн. повече", коментира той, като допълни, че само за професионалните гимназии са отделени 20 млн. лева, а за квалификация на учители има предвиден ресурс в размер на 20-22 млн. лева. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт