Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България отчита преизпълнение на целта си за възобновяемата енергия

Здравко Георгиев от АБЕА в Бизнес старт, 05.12.2016

Здравко Георгиев от АБЕА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Здравко Георгиев от АБЕА. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има преизпълнение на целта си за възобновяемата енергия. Това каза Здравко Георгиев от Асоциацията на Българските Енергийни Агенции (АБЕА) в предаването "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му тенденцията при отделните страни е за достигане на заложените цели по отношение на енергийната ефективност и зелена енергия до 2020. Прогнозите сочат обаче, че след 2020 трябва да бъдат инвестирани 177 млрд. евро годишно, отбеляза той. 

Георгиев коментира и целите за енергийна ефективност, които ЕС си поставя до 2030. "ЕС обяви сериозна политика по отношение на енергийната ефективност и зелената енергия. До 2030 целта е да бъде достигат дял от 27% на възобновяемите енергийни източници, 30% на енергийната ефективност, а въглеродните емисии - да бъдат намалени с 40%", посочи той. 

Според експерта вече се наблюдават и някои ефекти от политиката на Европа през последните години, сред които увеличаването на цената на електроенергията, намаляването на зависимостта на Европа от външни доставчици, рязкото намаляване на потреблението на вносни въглища. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт