Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България привлича една от пет автомобилни компании

Арх. Любомир Станиславов в Бизнес старт, 02.12.2016

арх. Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстър България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстър България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България днес успява да привлече една от всеки пет компании, които проявяват интерес за инвестиции. Това каза арх. Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстър България, в предаването Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

"В момента автомобилната индустрия ангажира 1% от работната сила на България и генерира 4% от БВП, но ако се привлече производител, който да асемблира автомобили в България, този процент ще стане 7 или 8. Това ще бъде равносилно на взрив и ще представлява огромен тласък за икономиката на страната".

Южноафриканската-канадска компания ALC обяви намеренията си да направи трети завод в България - в Благоевград, а не в традиционните центрове (Пловдив и Ботевград). Той ще се произвежда кожени волани за Volkswagen, каза още инж. Станиславов.

В момента България е най-доброто място в Европа за производство на автомобили и компоненти от финансова гледна точка, сочи детайлно съвместно изследване, проведено от Аутомотив Клъстър България и Colliers International, "но не е ясно, че е най-доброто място за правене на развойна дейност", посочи гостът. "За да стане това, е нужно да се предприемат мерки за насърчаване на индустрията. България е единствената държава, която няма такава политика. Развитието на автомобилната индустрия в България в момента се случва по естествен път, а би могло да бъде подпомогнато, за да се развива по-бързо". 

"Мит е, че в България не могат да се правят високотехнологични и съвременни решения за автомобилостроенето". 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт